1. Pré-stedelijke ontwikkeling
De Kleine Vughterstroom is evenals de Kerkstroom geheel van een natuurlijke oorsprong en evenals het natuurlijke gedeelte van de Verwerstroom, zoals reeds is aangegeven, ± 3500 jaar geleden geleidelijk ontstaan. Door de doorgaande verhoging van de (grond)waterstand in het beneden Dommel/Aadal, gedurende de laatste helft van het Holoceen, bereikte het grondwater omstreeks deze tijd het niveau van de laagste maaiveldgedeelten in de dalgebieden van de Kleine Vughterstroom en de Kerkstroom. Uit archeologische onderzoekingen, nabij de synagoge in de Prins Bernardstraat en ter plaatse van de oorspronkelijke St.Joriskapel in de Keizerstraat, is gebleken dat op deze maaiveldgedeelten, met podsolprofielen, veenvorming heeft plaats gehad. Deze bodems met podsolprofielen ontstaan gedurende een lange tijdsperiode onder gelijke klimaatsomstandigheden en onder invloed van vegetatie. Tijdens het Holoceen, in de periode vóór 3500 jaar geleden, was voldoende tijd aanwezig deze bodems te vormen.
De veenvorming is ontstaan door de voortdurende verhoging van de (grond)waterstand tot boven de oorspronkelijke maaiveldhoogten. De Kleine Vughterstroom heeft zich in zijn natuurlijke vorm en afwatering tot omstreeks het begin van de 13e eeuw kunnen handhaven. De Kerkstroom heeft zijn tracé van afwatering tot op heden behouden.
2. Geografische omschrijving
De Kleine Vughterstroom neemt een aanvang ter plaatse van de afsplitsing van de Verwersstroom nabij Het Noordbrabants Museum. Na een bochtig tracé in westelijke richting heeft de uitstroom plaats in de Vughterstroom nabij de oorspronkelijke Molenbrug in de Vughterstraat.
De totale lengte is 486 meter, te onderscheiden in:
Open stroomgedeelten | 163.50 m |
Overdekte stroomgedeelten | 0.00 m |
Overbruggingen | 170.00 m |
Overkluizingen | 147.00 m |
Bruggen | 5.50 m |
De open stroomgedeelten omvatten bij de Kleine Vughterstroom 33.5 % van de totale lengte.
3. Fysisch geografische kenmerken
In tegenstelling tot bij de Groote Stroom zijn de hoger gelegen dekzandgebieden overwegend gesitueerd op de rechteroevers van de Kleine Vughterstroom en de Kerkstroom. Ter plaatse van de kruising van de Kleine Vughterstroom met de St. Jorisstraat breekt deze stroom door een enigzins hoger gelegen dekzandgebied. Op dit hoger gelegen gebied, dat een uitloper is van de oorspronkelijke Molenberg ter plaatse van het bastion Oranje, werd de huidige St. Jorisstraat geprojecteerd. Ter plaatse van de kruising van deze straat met de Kleine Vughterstroom was een brug geprojecteerd oorspronkelijk genaamd de Hultense brug. Op de linkeroevers zijn overwegend de laaggelegen dekzandgebieden aanwezig zoals de Mortel. Ter ontwatering van dit laaggelegen gebied is in vroegere tijden de oorspronkelijke Mortelgraaf gegraven.
Do Hoogma